Zadrani su po prvi put imali priliku upoznati život i rad Veronike Santo, fantasy spisateljice koja živi u Italiji, a rodni grad Zadar napustila je prije više od dvadeset godina.

Udruga zadarskih pisaca ZaPis ugostila ju je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, gdje su s Veronikom Santo razgovarale Lada Vukić i Valentina Mlađen.

Santo nam je otkrila mnoge zanimljive detalje o sebi i vlastitom pisanju, te budućim projektima.

”Kako pišem? Ideje dolaze u slojevima’‘, kaže Santo i dodaje da kada gradi roman mora imati ”kostur” priče od prvog do posljednjeg poglavlja, a kada je riječ o likovima, uvijek uzme nešto od nekog, same sebe ili drugih ljudi, pa niti jedan lik nije ”sasvim izmišljen”.

Na književnoj večeri s Veronikom Santo bilo je riječi još i o SF konvencijama, pisanju fantasy-a i njegovoj prihvaćenosti, popularnosti, fanzinima i natječajima za kratku priču, čitateljima žanrovske književnosti, itd. Santo smatra kako je za mlade, neafirmirane autore jako važno da sudjeluju u natječajima, ili da se okupšaju na radionicama pisanja. Za nju je i pisanje nešto na čemu se treba raditi, što se treba svladati, korak po korak.

Veronika Santo jedna je od najoriginalnijih žanrovskih spisateljica fantastike i znanstvene fantastike koja je na domaćoj književnoj sceni prisutna još od osamdesetih godina i legendarnog Siriusa. Prisutna je u mnogim žanrovskim antologijama te u Antologiji hrvatske znanstveno-fantastične novele 1976-2006 ”Ad Astra”. Dosad je objavila dvije samostalne zbirke priča na hrvatskom, jednu na talijanskom i jednu na engleskom jeziku.

Književna večer zadarskih pisaca iz udruge ZaPis održat će se i 29. prosinca na istom mjestu s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan!

Datum: 23.12.2014 Autor: Iva Pejković
Izvor: Ezadar